Przepis na naleśniki z powidłami śliwkowymi

Przepis na naleśniki z powidłami śliwkowymi

Są pyszne, można podawać je na wiele sposobów, a do tego ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Naleśniki to danie, które uda się zawsze i na pewno będzie smakować wszystkim, nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Sprawdzony przepis na naleśniki

Tę prostą recepturę znają wszyscy: mąka (szklanka), jajka (dwa), mleko (szklanka), woda (około trzech czwartych szklanki), sól (odrobina), olej (trzy łyżki). Okazuje się jednak, że wprowadzenie małej zmiany i zastąpienie zwykłej wody tą gazowaną może sprawić, że naleśniki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i łączymy. Możemy to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Następnie rozgrzewamy patelnię. Ważne, by wyposażyć się w specjalną patelnię z cienkim dnem, jeśli jednak jej nie posiadamy wybierajmy te teflonowe, by ciasto nie przywierało. Patelnię można posmarować masłem. Następnie wlewamy na nią ciasto (odmierzone na przykład chochlą) i smażymy aż dół naleśnika się zetnie. Zazwyczaj najwięcej problemu sprawia odwracanie naleśnika na drugą stronę, jednak możemy mieć pewność że po chwili smażenia dojdziemy do wprawy.

Z czym podawać naleśniki?

Możliwości jest mnóstwo. Jedni wolą jeść je na słodko, wykorzystując do przełożenia słodki ser, lub dżem, inni z kolei wolą farsz wytrawny – warzywa lub mięso. Pierwsza opcja będzie idealna na śniadania i deser. Do nadziewania można wykorzystać powidła śliwkowe od Herbapol.com.pl, a całość ozdobić bitą śmietaną. Jeśli mamy ochotę na czekoladę, przełóżmy naleśniki kremem czekoladowym i do całości dodajmy kilka bananów. Oprócz przynajmniej kilkunastu rodzajów nadzienia może spotkać się także z różnymi sposobami zawijania naleśników. Dzieci zazwyczaj uwielbiają rulony, ponieważ łatwo wziąć je w rękę. Inna opcja to ćwiartki lub koperty. Oczywiście sam sposób zawinięcia może być uzależniony właśnie od nadzienia. Przykładowo naleśniki z jabłkami wygodniej zwinąć w rulon niż złożyć w ćwiartkę.

Przygotowanie naleśników jest banalnie proste, a danie to sprawdzi się gdy jesteśmy nieco zabiegani i nie mamy pomysłu na obiad.

Tagi: