Czy Twój układ trawienny funkcjonuje prawidłowo?

Czy Twój układ trawienny funkcjonuje prawidłowo?

Jelita to jedna z najważniejszych części układu pokarmowego. Hipokrates, żyjący w starożytności, uchodzący za ojca medycyny, twierdził, że choroby swój początek mają w jelitach.

Funkcje jelit

Mają długość od 7 do 9 metrów, są niezbędne w procesie wchłaniania substancji odżywczych z przetrawionego pokarmu oraz do usunięcia resztek z organizmu. Nazywane są drugim mózgiem ze względu na występowanie takiej samej ilości komórek nerwowych, co w rdzeniu kręgowym. Mają znaczący wpływ na odporność organizmu, produkcją prawie 20 hormonów. W jelitach jest magazynowana serotonina, odpowiedzialna za nastrój, apetyt, oraz odporność na ból. Ponadto są naturalnym siedliskiem bakterii wspomagającym odporność, trawienie, wytwarzają witaminy z grupy B.

Bardzo ważna jest dbałość o mikroflorę bakteryjną jelit, gdyż zaburzenia jej równowagi mogą przyczynić się do powstawania np. cukrzycy czy choroby Parkinsona.

Sposoby na niestrawność

Im jesteśmy starsze tym częściej dokuczają nam problemy trawienne. Zbyt obfite lub tłuste jedzenie powoduje ospałość, zmęczenie, a stanom tym towarzyszy niestrawność.

Coraz częściej dokucza nam zgaga i pojawiają się gazy. Żeby stan samopoczucia uległ poprawie, należy uważniej dobierać produkty spożywcze i zmienić nawyki żywieniowe.

Przykłady: 

  • Kasze, ryż, makarony, chleb, jedz do godziny 15, wtedy dostarczana z tych produktów energia zostanie zużyta podczas aktywności, a nie zamieni się w tkankę tłuszczową podczas snu.

  • Spożywanie mięsa i wędlin ogranicz do 2,3 razy w tygodniu. W pozostałe dni dostarczaj zdrowy tłuszcz i białko pod postacią orzechów czy roślin strączkowych. 

  • Owoce należy jeść 30 minut przed posiłkiem, są szybko trawione, natomiast jedzone po posiłkach często zalęgają w żołądku powodując procesy gnilne w jelitach.

        
  • Do każdego posiłku jedz warzywa (3 – 4 razy dziennie), zawarte w nich witaminy, minerały i błonnik korzystnie wpływają na układ trawienny.

Najczęstszymi objawami niestrawności są; wzdęcia, odbijanie, wymioty oraz uczucie przepełnienia. Przyczyną tych dolegliwości na ogół jest przejedzenie

Żeby zapobiec nieprzyjemnym objawom przestrzegaj następujących zasad:

  • Przed posiłkiem wypij napój regenerujący (szklanka gorącej wody plus sok z cytryny ze szczyptą pieprzu kajeńskiego lub kurkumy)

  • Siedź prosto podczas posiłku, unikniesz ściśnięcia jelit i zaleganiu w nich niestrawionego     pokarmu.

  • Po posiłku okrężnymi ruchami zrób masaż dolnej części brzucha, po czym, najlepiej wybierz się  na spacer, dzięki ruchowi pokarm szybciej trafi z żołądka do jelit.

Chcąc poprawić trawienie, napinaj mięśnie brzucha przy wdechu. Rób to jak najczęściej w każdej możliwej sytuacji.

Prawidłowe wypróżnianie

Usuniecie resztek pokarmu z organizmu odbywa się pod postacią kału. Ten, jakże „wstydliwy” proces, ma bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a w szczególności układu trawiennego. Wypróżniać należy się codzienne, stolec powinien być zwarty, miękki, nie powinien brudzić toalety i nie powinien zawierać resztek jedzenia.

  • Jeżeli spożywasz zbyt dużą  ilość węglowodanów i skrobi, wtedy stolec jest obfity, luźny,     pływa i brudzi toaletę,

  • Jeżeli jesz zbyt dużą ilość mięsa, to stolec jest rzadki, śmierdzący, z widocznymi resztkami  tłuszczu.

  • Jeżeli jesz dużo słodyczy, to nadmiar ich powoduje, twardy i ciemny stolec

Sposoby na zaparcia

Zażywając środki z apteki pomagamy sobie doraźnie. Po odstawieniu tabletek przeczyszczających problem z wypróżnieniem powraca, a jelita stają się „leniwe”, przyzwyczajone do wspomagania.

Istnieją sposoby regulujące prawidłową pracę jelit.

  • Pij odpowiednią ilość wody –   przy niewystarczającej ilości płynów masy kałowe, gromadzone w jelicie grubym, stają się suche i twarde, co utrudnia ich     przesuwanie, jednocześnie treść jelita się zwiększa i coraz trudniej ją wydalić.
    Woda rozmiękcza kał ułatwiając wypróżnianie. Należy wypijać od 2 do 2,5 litra wody (30 ml na kg  masy ciała). Jeżeli zaparcia nadal występują, należy wypijać więcej, aż do uregulowania stolca.

        
  • Dbaj o prawidłową florę bakteryjną – dobroczynne bakterie są niezbędne dla prawidłowego działania układu pokarmowego, powinny one znaleźć się w     codziennej diecie.
    Zaliczamy do nich: bakterie naturalnie fermentujące nabiał (jogurty, maślanki, kefiry – 150 ml dziennie), oraz naturalne kiszonki warzywne.     

  • Nie zapominaj o błonniku  (warzywa, owoce) – jego brak jest najczęstszym powodem zaparć. Błonnik powoduje zwiększenie objętości kału, poprawia perystaltykę (przesuwanie pokarmu z przełyku aż do odbytnicy), oraz częstotliwość wypróżnień.    

Zgaga – palenie w przełyku, ucisk w brzuchu. Oprócz przejedzenia skutkiem jej występowania jest spowolnienie trawienia (spowodowane starzeniem się organizmu),  przewlekłe choroby (nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca), jak również jedzenie ciężkostrawnych potraw.

Jak radzić sobie ze zgagą:

  • Rozpuść łyżeczkę sody oczyszczonej w szklance ciepłej wody, wypijaj w 30 minut po     posiłku.

  • Przed dużym posiłkiem wypij  łyżkę octu jabłkowego.

  • Ogranicz lub zrezygnuj z mleka –  spowalnia prace układu trawiennego i potęguje refluks.

  • Maksymalnie ogranicz spożywanie     soli (1 płaska łyżeczka dziennie)

  • Ogranicz lub zrezygnuj ze  smażonych mięs, odstaw wędliny, marynaty, żółte, topione sery, napoje gazowane oraz, te z kartonów. Unikaj mocnej kawy i herbaty.     

Tagi:
Zofia Klasik


Zofia Klasik - Redaktor